Bedrijven die eigen big data analyseren uit slimme apparaten of sensoren

 • 8% van bedrijven analyseert eigen big data uit slimme apparaten of sensoren

  In 2020 analyseerde 8% van de bedrijven in het Vlaamse Gewest met 10 of meer werknemers zelf eigen big data uit slimme apparaten of sensorenIn 2018 was dit even hoog, maar toen werden big data analyses uitgevoerd door externe service-providers ook meegeteld, wat niet meer het geval was in 2020.

 • Analyse van big data uit slimme apparaten of sensoren neemt toe met bedrijfsgrootte

  Grote ondernemingen doen meer zelf eigen big data analyse uit slimme apparaten of sensoren. In 2020 ging het om 37% van de bedrijven met 250 of meer werknemers. Dat aandeel daalt naarmate het gaat om kleinere bedrijven. Bij bedrijven met 50 tot 249 werknemers ging het om 20%, bij bedrijven met 10 tot 49 werknemers om 4% en bij bedrijven met 2 tot 9 werknemers om 3%.

 • Vlaamse bedrijven bij EU-top voor analyse eigen big data uit slimme apparaten of sensoren

  Het aandeel bedrijven met minstens 10 werknemers dat zelf big data uit slimme apparaten of sensoren analyseert, lag in het Vlaamse Gewest in 2020 op 8%. Dat aandeel was 10% in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en 4% in het Waalse Gewest.

  In de EU27 staat Malta met 10% aan de top, gevolgd door Finland (9%) en Nederland (8%). België staat met 7% op een 4de plaats. Het EU27-gemiddelde komt op 3%.

Definities

Big data: hoeveelheid data in gestructureerde of ongestructureerde vorm die voortvloeit uit digitale activiteiten van klanten, gebruikers of andere bronnen. Het gaat om een grote hoeveelheid data die snel gegenereerd worden en/of divers van aard zijn.
Sensor: toestel waarmee apparaten data uit hun omgeving verzamelen.
Slimme apparaten:  apparaten die onderling informatie uitwisselen en vaak te bedienen zijn met een smartphone.

Publicatiedatum

4 februari 2021

Volgende update

februari 2023

Meer cijfers

Contact

Vorige versies