Geharmoniseerde competitiviteitsindicator

 • Vanaf 2015 verslechtering van Vlaamse concurrentiepositie door wisselkoerseffecten

  Algemeen genomen verbeterde de Vlaamse concurrentiepositie tussen 2006 en 2019, gemeten volgens de geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI). Maar dat is niet ononderbroken het geval. De grootste verbetering vond plaats tussen eind 2009 en begin 2015. Sinds midden 2015 is er weer sprake van een verslechtering van de concurrentiepositie.

  De HCI is zo gedefinieerd dat een daling ervan duidt op een verbetering van de concurrentiepositie en een stijging van de HCI op een verslechtering van de concurrentiepositie.

  Na een opvallende daling van de HCI (dus betere concurrentiepositie) begon de HCI vanaf midden 2015 weer te stijgen. Dat houdt verband met de waardevermeerdering van de euro ten overstaan van de yuan, roebel en dollar.

  Tussen maart 2016 en april 2017 was er een beperkte daling van de HCI en dus een (lichte) verbetering van de Vlaamse concurrentiepositie. Hoewel de munten van vooral het Verenigd Koninkrijk, China en Turkije goedkoper werden tegenover de euro, en de Vlaamse HCI negatief beïnvloedden, bleken de duurdere Russische roebel, VS dollar, Japanse yen, Indiase roepie en Braziliaanse real de doorslag te geven.

  Tussen mei en augustus 2017 verzwakte de concurrentiepositie opnieuw (hogere waarden van de HCI), vooral door de waardedaling van de VS dollar en het Britse pond, en in mindere mate de Chinese Yuan en Russische roebel.

  Tussen september 2017 en september 2018 volgde een verdere verslechtering (hogere waarden van de HCI). De munten van vooral Turkije, Rusland, India en Zweden werden immers goedkoper ten opzichte van de euro.

  Tussen oktober 2018 en februari 2020 verbeterde de concurrentiepositie opnieuw beperkt (lagere waarden van de HCI). Dat is vooral te wijten aan het duurder worden van de munten van de VS, China en het Verenigd Koninkrijk, en in mindere mate ook van India, Turkije en Japan.

  Van maart 2020 tot mei 2020 ten slotte, ging de Vlaamse HCI opnieuw wat achteruit. Dat kwam voornamelijk door de waardedaling van het Britse pond, de Turkse lira en de Mexicaanse peso ten opzichte van de euro.

Bronnen

Definities

Geharmoniseerde competitiviteitsindicator (HCI): een maatstaf voor de wisselkoers- en prijscompetitiviteit. Een toename van de HCI duidt op een verslechtering van het concurrentievermogen, een daling van de HCI duidt op een verbetering ervan.

Publicatiedatum

26 juni 2020

Volgende update

juni 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies