Lengte binnenvaartnet

 • 1.395 kilometer aan bevaarbare waterwegen in Vlaams Gewest

  Het Vlaamse Gewest telt 1.395 kilometer bevaarbare waterwegen. Net geen 1.000 kilometer daarvan wordt gebruikt voor handelsvaart. Belangrijke waterwegen zijn onder meer het kanaal Gent-Terneuzen, het Albertkanaal, het zeekanaal Schelde-Brussel en de Bovenschelde. 

   

  Kaart binnenvaartnetwerk Vlaams Gewest 2018 naar klasse
 • 15% van binnenvaartwegen geschikt voor schepen met laadvermogen tot 18.000 ton

  De binnenvaart in Europa is opgedeeld in CEMT-klasses, dit om de afmetingen van vaarwegen in West-Europa op elkaar af te stemmen. De klasse-indeling werd in 1992 bepaald door de ‘Conférence Européenne des Ministres de Transport’ (CEMT). Vandaar de term CEMT-klasse.
  Per klasse zijn de maximale afmetingen van een schip vastgelegd. Zo wordt duidelijk onder welke bruggen schepen al dan niet kunnen varen en welke kanalen en rivieren al dan niet bevaarbaar zijn vanwege diepgang en manoeuvreerbaarheid.

  In het Vlaamse Gewest behoort 15% van de binnenvaartwegen tot klasse 6. Dat wil zeggen dat daar schepen kunnen varen met een laadvermogen tot 18.000 ton. Nog eens 22% behoort tot klasse 5, geschikt voor schepen met een laadvermogen tot 6.000 ton.

Bronnen

De Vlaamse Waterweg: Vaarwegen volgens CEMT-klasse

Publicatiedatum

2 februari 2021

Volgende update

maart 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies