Modale verdeling woon-werkverkeer

 • Auto hoofdvervoermiddel voor bijna 7 op 10 woonwerkverplaatsingen

  De auto was in 2018 het meest gebruikte vervoermiddel voor verplaatsingen naar het werk. Bij iets minder dan 70% van de woonwerkverplaatsingen werd de wagen gebruikt als hoofdvervoermiddel.

 • 16 procent verplaatsingen naar werk met fiets

  Bij 16 procent van de woonwerkverplaatsingen werd in 2018 de fiets gebruikt als hoofdvervoermiddel. Dit zijn zowel klassieke fietsen als elektrische fietsen. De elektrische fietsen worden de laatste jaren vaker gebruikt voor woonwerkverplaatsingen. In 2018 waren ze goed voor bijna 5 procent van de woonwerkverplaatsingen.

 • Bijna 6 procent woonwerkverplaatsingen met trein

  In 2018 werd er bij de woonwerkverplaatsingen in bijna 6 procent van de gevallen met de trein naar het werk gependeld.

 • Bijna 5 verplaatsingen naar werk met bus, tram of metro

  In 2018 gebruikt ongeveer 1 op 20 werknemers de bus, tram of metro als hoofdvervoermiddel om zich naar het werk te verplaatsen.

 • 3 procent woonwerkverplaatsingen te voet

  In 2018 werden 3 procent van de woonwerkverplaatsingen te voet gedaan.

 • Bijna 2 procent verplaatstingen naar werk met ander vervoermiddel

  Bijna 2 procent van de woonwerkverplaatsingen in 2018 gebeurde met een ander vervoermiddel dan de hierboven opgesomde vervoersmodi. Het gaat onder meer om de bromfiets en de motor.

Bronnen

Definities

Hoofdvervoermiddel: het vervoermiddel dat gebruikt wordt voor het grootste deel van de afstand van de verplaatsing. Soms bestaan die verplaatsingen uit een combinatie van vervoermiddelen. Bijvoorbeeld eerst met de fiets naar het station, om daar de trein te nemen. Hier gaat het om het vervoermiddel waarmee de langste afstand werd afgelegd.  

Publicatiedatum

17 maart 2020

Volgende update

maart 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies