Nitraatresidu

  • Gemiddelde nitraatresidu in bodem neemt toe

    Het gewogen gemiddelde nitraatresidu in 2019 bedroeg 82 kilogram (kg) nitraatstikstof per hectare. Het gaat om de nitraten die niet worden opgenomen door de gewassen en op het einde van het groeiseizoen achterblijven in de bodem.

    De nitraatresiduresultaten worden beïnvloed door de weersomstandigheden. De droge zomers van 2017, 2018 en in mindere mate 2019 hebben geleid tot minder opname van stikstof door de landbouwgewassen en bijgevolg een hoger nitraatresidu.

    Naast de weersomstandigheden heeft de aanpak van de staalnamecampagnes sinds 2011, waarbij opvolgstalen genomen worden naar aanleiding van een te hoog nitraatresidu in het voorgaande jaar, een invloed op het globale gewogen gemiddelde nitraatresidu. Het aandeel opvolgpercelen is aanzienlijk toegenomen sinds 2015. Het gewogen gemiddelde nitraatresidu van de opvolgpercelen is hoger dan van de andere percelen en weegt sinds 2015 dus zwaarder door in het globale gewogen gemiddelde.

Bronnen

Vlaamse Landmaatschappij (VLM): Mestrapport

Definities

Nitraatresidu: gewassen nemen om te groeien stikstof op in de vorm van nitraat. De nitraten die niet opgenomen worden door de gewassen, blijven op het einde van het groeiseizoen achter in de bodem als residu, vandaar de term ‘nitraatresidu’. 

Publicatiedatum

10 december 2020

Volgende update

december 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies