Overtreders doping

 • 1,8% van gecontroleerde atleten betrapt op doping

  In 2019 werd 1,8% van de gecontroleerde atleten in het Vlaamse Gewest betrapt op doping. Het aantal gecontroleerde atleten die op doping betrapt worden schommelt van jaar tot jaar, maar de algemene trend is wel dat het aandeel overtreders sinds 2014 duidelijk daalt.

  Er werden in 2019 1.893 controles uitgevoerd waarvan 1.103 binnen wedstrijdverband. De overige controles gebeurden buiten wedstrijdverband. Binnen wedstrijdverband waren er 12 dopinggevallen. Het percentage overtredingen binnen wedstrijdverband lag daarmee op 1,1%. Buiten wedstrijdverband waren er 23 dopinggevallen. Dat komt overeen met een percentage overtredingen van 2,9%. 22 van deze 23 overtredingen buiten wedstrijdverband werden vastgesteld bij controles tijdens fitnesstraining.

 • Meeste dopinggevallen bij fitness

  Fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 35 overtredingen in 2019 werden vastgesteld in fitnesscentra. Deze 22 overtredingen werden vastgesteld bij een relatief beperkt aantal controles (80).

  4 wielrenners liepen tegen de dopinglamp. Wielrennen is wel de meest gecontroleerde sporttak, met 677 controles in 2019. Verder waren er nog 2 dopingovertredingen bij het kickboksen. Voetbal, atletiek, bodybuilding, tennis, muaythai, gymnastiek en padel telden elk 1 dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter betrapt op doping tijdens de controles.

  Het merendeel van de dopingpraktijken betreft het gebruik van anabolica en testosteron. Die stoffen werken spierversterkend en verbeteren het recuperatievermogen.

Bronnen

Nado Vlaanderen: Dopingcijfers

Definities

Dopingpraktijk: het totaal van alle vastgestelde overtredingen (afwijkend analyseresultaat, weigering, fraude/bezit, verboden methode) van de antidopingregels.

Publicatiedatum

23 april 2020

Volgende update

april 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies