Overtreders doping

 • 1,7% van gecontroleerde atleten betrapt op doping

  In 2020 werd 1,7% van de gecontroleerde atleten in het Vlaamse Gewest betrapt op doping. Het aantal gecontroleerde atleten die op doping betrapt worden schommelt van jaar tot jaar, maar de algemene trend is wel dat het aandeel overtreders sinds 2014 duidelijk daalt.

  Er werden in 2020 1.316 controles uitgevoerd waarvan 652 binnen wedstrijdverband. De overige controles gebeurden buiten wedstrijdverband. Binnen wedstrijdverband waren er 14 dopinggevallen. Het percentage overtredingen binnen wedstrijdverband lag daarmee op 2,1%. Buiten wedstrijdverband waren er 9 dopinggevallen. Dat komt overeen met een percentage overtredingen van 1,4%. 8 van deze 9 overtredingen buiten wedstrijdverband werden vastgesteld bij controles tijdens fitnesstraining.

 • Meeste dopinggevallen bij fitness

  Fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 8 van de 23 overtredingen in 2020 werden vastgesteld in fitnesscentra. Deze 8 overtredingen werden vastgesteld bij een relatief beperkt aantal controles (34).

  5 wielrenners liepen tegen de dopinglamp. Wielrennen is wel de meest gecontroleerde sporttak, met 433 controles in 2020. Verder waren er nog 3 dopingovertredingen bij atletiek. Bodybuilding, golf, judo, kickboksen, muaythai, powerlifting en triathlon telden elk 1 dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter betrapt op doping tijdens de controles.

  Het merendeel van de dopingpraktijken betreft het gebruik van anabolica en testosteron. Die stoffen werken spierversterkend en verbeteren het recuperatievermogen.

Bronnen

Nado Vlaanderen: Dopingcijfers

Definities

Dopingpraktijk: het totaal van alle vastgestelde overtredingen (afwijkend analyseresultaat, weigering, fraude/bezit, verboden methode) van de antidopingregels.

Publicatiedatum

2 april 2021

Volgende update

april 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies