Sportinfrastructuur

 • Bijna 24.000 sportaccommodaties in Vlaams Gewest

  Het Vlaamse Gewest telde in 2021 23.954 sportaccommodaties.

  De openlucht sportvelden zijn goed voor meer dan de helft van het totaal aantal sportaccommodaties. Daarna volgen de sportlokalen met een aandeel van ruim 20% en de sporthallen met een aandeel van ongeveer 6%.

 • Meer sportlokalen, sporthallen en openluchtsportvelden, minder zwembaden

  Het aantal openlucht sportvelden, sportlokalen en sporthallen nam tussen 2010 en 2021 toe. In dezelfde periode daalde het aantal zwembaden.

 • Limburg, de Kempen en de kuststreek hebben meeste sportaccommodaties

  Gemiddeld telde het Vlaamse Gewest eind 2020 3,5 sportaccommodaties per 1.000 inwoners. Vooral in Limburg, de Kempen en de kuststreek is er relatief veel infrastructuur. Daar ligt het aantal sportaccommodaties per 1.000 inwoners hoger dan het Vlaamse gemiddelde. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn er relatief veel gemeenten met minder accommodaties per 1.000 inwoners dan het Vlaamse gemiddelde.

Bronnen

Sport Vlaanderen: SPAKKI-databank

Definities

Sportaccommodatie: alle sportinfrastructuur opgedeeld in 14 types (atletiekpiste, ijsschaatsbaan, manege, openluchtsportveld, openluchtzwembad, overdekt zwembad, renbaan, rolschaatspiste/skeelerpiste, sportcentrum, sporthal, sportlokaal, tennishal, watersportcentrum, wielerbaan).

Publicatiedatum

21 januari 2022

Volgende update

januari 2023

Meer cijfers

Contact

Vorige versies