Statuut chronische aandoening

 • 12% heeft statuut chronische aandoening

  In 2020 had 12% van de bevolking in het Vlaamse Gewest het statuut van een persoon met een chronische aandoening in de ziekteverzekering. Dit percentage neemt jaarlijks in geringe mate toe. De veroudering van de bevolking speelt hierin een rol.

 • Aandeel met statuut chronische aandoening neemt sterk toe op oudere leeftijd

  Vanaf de leeftijd van 65 jaar neemt het percentage personen met het statuut chronische aandoening sterk toe. In 2020 had 22% van de 65- tot 74-jarigen en 44% van de personen van 75 jaar en ouder het statuut chronische aandoening.

 • Hogere percentages bij 75-plussers in West-Vlaanderen en Limburg

  Bij de personen van 75 jaar en ouder varieerde het percentage met het statuut chronische aandoening naargelang van het arrondissement in het Vlaamse Gewest in 2020 tussen 40% en 52%. De percentages lagen hoger dan het Vlaamse gemiddelde in enkele arrondissementen in West-Vlaanderen en in Limburg.

 • Minder Vlaamse dan Waalse ouderen met het statuut chronische aandoening

  Bij de 64- tot 74-jarigen lag in 2020 het aandeel met het statuut chronische aandoening in het Vlaamse Gewest iets lager dan in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en in het Waalse Gewest.

  Bij de personen van 75 jaar en ouder hadden er in het Vlaamse Gewest iets minder het statuut chronische aandoening dan in het Waalse Gewest. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest had deze leeftijdsgroep het minst het statuut chronische aandoening.

Bronnen

InterMutualistisch Agentschap: IMA-Atlas

Publicatiedatum

8 september 2021

Volgende update

september 2022

Meer cijfers

Contact

Vorige versies