Topsportindex

 • Vlaamse Olympische topsportindex op hoogste niveau ooit

  De Vlaamse Olympische topsportindex bereikte in 2019 zijn hoogste niveau ooit. Sinds 2012 is er sprake van een duidelijke stijging van deze index. Punten voor de index worden behaald door medailles en top 8-plaatsen op Olympische Spelen, Europese en Wereldkampioenschappen in Olympische disciplines.

  Ook de bicommunautaire topsportindex nam vanaf 2015 toe. Deze index heeft betrekking op disciplines met atleten van beide gemeenschappen, zoals bijvoorbeeld 4x400 meter in de atletiek.

  De Waalse topsportindex nam de afgelopen jaren minder sterk toe.

 • Ook Vlaamse Paralympische topsportindex nooit eerder zo hoog

  Op een zelfde manier als de Olympische topsportindex kan ook de Paralympische topsportindex berekend worden voor de Paralympische disciplines.

  De Vlaamse Paralympische topsportindex lag nooit eerder zo hoog. In 2019 lag de index nog iets hoger dan in 2018.

  Ook de bicommunautaire Paralympische topsportindex steeg tussen 2018 en 2019 en bereikte een nieuwe recordhoogte.

Bronnen

Sport Vlaanderen: Topsport

Definities

Topsportindex (Olympisch of Paralympisch): per sporttak wordt een resultatenindex berekend op basis van alle behaalde medailles en finaleplaatsen (top-8) op Olympische of Paralympische Spelen of Wereldspelen, Wereldkampioenschappen (WK) en Europese kampioenschappen. Equivalente internationale competities worden eveneens in rekening gebracht (bijvoorbeeld Fed Cup, Davis Cup en Grand Slam tornooien tennis, Masters en WK matchplay golf). Enkel de resultaten van de categorie seniors inzake disciplines van de Vlaamse topsporttakkenlijst worden in kaart gebracht (dus niet hockey, kunstschaatsen, gewichtheffen, shorttrack, …).

Publicatiedatum

30 april 2020

Volgende update

maart 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies