Bevolking: omvang en groei

 • Vlaams Gewest telt 6,6 miljoen inwoners

  Op 1 januari 2020 telde het Vlaamse Gewest afgerond 6,63 miljoen inwoners. Dat zijn er 40.000 meer dan aan de start van 2019, wat overeenkomt met een aangroei van de wettelijke bevolking van +0,6%. Tussen 2000 en 2020 bedroeg de aangroei in totaal +12%.

  Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest telde begin 2020 1,22 miljoen inwoners. Uitgaande van de 'Brusselnorm' van de Vlaamse overheid, waarbij één derde van de inwoners van het hoofdstedelijke gewest wordt meegenomen als potentiële doelgroep van het Vlaamse beleid, telt de Vlaamse Gemeenschap aldus 7 miljoen leden.

 • In Vlaamse ruit wonen meeste inwoners per km²

  De gemiddelde bevolkingsdichtheid lag in 2020 in het Vlaamse Gewest op 487 inwoners per km². In 2000 ging het om 436 inwoners per km².

  De bevolkingsdichtheid is het hoogst in en omheen de ‘Vlaamse ruit’, het centrale gebied tussen Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Dat is ook het geval in enkele gemeenten aan de kust (Oostende, Bredene, Blankenberge, Brugge), in Zuid-West-Vlaanderen (Kortrijk en Roeselare) en in enkele centrale gemeenten van de provincie Limburg (Hasselt en Genk).

 • Bevolkingsgroei in 9 op de 10 Vlaamse gemeenten

  De meeste Vlaamse gemeenten kenden een bevolkingsgroei tussen 2015 en 2020. Slechts in 1 op de 10 gemeenten is er sprake van een krimp (in 28 op 300 gemeenten). Daartegenover staan 1 op de 10 gemeenten met een bevolkingsgroei van 5% of meer.

  Een aantal gemeenten rondom Brussel valt op door een relatief sterke bevolkingsgroei (5% of meer), met Drogenbos, Machelen en Vilvoorde als toppers. Iets meer noordwaarts komen Willebroek, Boom en Niel als een groeicluster naar voor. In West-Vlaanderen zijn Veurne en Roeselare sterke groeiers. In Oost-Vlaanderen zijn dat De Pinte, Wetteren, Melle, Stekene, Sint-Niklaas en Denderleeuw. Voor de provincie Antwerpen kunnen hier nog Hemiksem, Wijnegem, Lier, Turnhout, Oud-Turnhout en Baarle-Hertog vermeld worden.

  De bevolkingsgroei tussen 2015 en 2020 is beperkter in grote delen van West-Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen, in Dendermonde en omliggende gemeenten aan haar noordzijde, het midden van de provincie Antwerpen, het oostelijke deel van Vlaams-Brabant, alsook in gemeenten in het oosten en het zuiden van de provincie Limburg.

 • Turnhout, Sint-Niklaas en Roeselare sterke groeiers onder de centrumsteden

  In de meeste Vlaamse centrumsteden lag de bevolkingsgroei tussen 2015 en 2020 hoger dan het Vlaamse gemiddelde (+2,9%). De sterkste groei deed zich voor in Turnhout, Sint-Niklaas en Roeselare (5% of meer). In Brugge, Genk, Oostende en Kortrijk ligt de procentuele aangroei onder het Vlaamse gemiddelde.

 • Groei Vlaamse bevolking boven Europees gemiddelde

  De procentuele groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking van het Vlaamse Gewest tussen 2015 en 2019 lag tussen die van de andere gewesten in. In het Vlaamse Gewest ging het om een groei van 2,2%.

  De groei van de gewoonlijk verblijvende bevolking lag in het Vlaamse Gewest boven die van de Europese Unie (EU28). Topgroeiers binnen de EU28 zijn Malta en Luxemburg. België bekleedt de 11de plaats in de EU-rangschikking. Er zijn ook landen met een bevolkingsdaling, vooral bij de Oost-Europese lidstaten – met meer dan 3% krimp in recente jaren voor Letland, Kroatië en Litouwen.

Bronnen

Statistiek Vlaanderen: Structuur van de bevolking
Statbel: Bevolking
Eurostat: Database

Definities

Bevolkingsdichtheid: gemiddeld aantal inwoners per km².

Centrumsteden: In het kader van haar stedenbeleid duidde de Vlaamse overheid 13 'centrumsteden' aan. Het gaat om Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

Gewoonlijk verblijvende bevolking: de bevolking die zijn gewone verblijfplaats heeft in het land zoals gepubliceerd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Personen ingeschreven in het wachtregister voor asielzoekers (tegenwoordig verzoekers om internationale bescherming) worden hierin deels meegeteld (naargelang de verblijfsduur).

Wettelijke bevolking: de in het Rijksregister ingeschreven bevolking zoals gepubliceerd door het Belgische statistiekbureau Statbel. Het gaat om inwoners met een recht op permanent verblijf of vestiging in België of met een recht op tijdelijk verblijf (>3 maanden) in het land. De personen ingeschreven in het wachtregister voor asielzoekers (tegenwoordig verzoekers om internationale bescherming) worden hierin niet meegeteld.

Publicatiedatum

14 juli 2020

Volgende update

juli 2021

Meer cijfers

Contact

Vorige versies